ukulele

Ukulelen som biljett till Waikiki

Ukulelen som biljett till Waikiki

editorial

Har du ett soundtrack till ditt liv?
Låtar om på något sätt sammanfattar dig och som du gärna återvänder till, gång på gång, år efter år. Det kan vara de där låtarna som tröstar dig när du känner dig nere. Peppar igång dig när du verkligen vill känna adrenalinet pumpa eller den där upptempo-biten som får fötterna att studsa omkring i en magisk dans.

En resa genom tid och rum

Vi har alla vissa särskilda relationer till vissa specifika låtar. Det finns dem som tar en tillbaka till gånga tider. Den där melodin som får oss att känna ungdomens brustna hjärta slå i bröstet eller den livsbejakande sången som vi hörde när vi backpackade på andra sidan världen.
Man upphör helt enkelt aldrig att fascineras av musikens kapacitet till att fungera som en resebiljett – både ur ett kronologiskt som ett geografiskt perspektiv.

Ibland kan det vara ett ovanligt instrument som för en tillbaka till ett minne. Kanske ljudet av en ukulele som gör att man plötsligt åter ligger på Waikiki och njuter av ljuset av Stilla havets vågor.
Sådan är nämligen musikens makt. För det är verkligen en sorts makt, omöjlig att stoppa när den väl börjar ta över våra sinnen.

image

Du kan tänka på det nästa gång du sitter och tittar på en film. Ofta är man ju för trollbunden av rullen, det är ju hela poängen, för att märka det – men musiken spelar en ofantlig roll när det kommer till helheten och upplevelsen.

Uppmärksamma hur den förändras redan innan karaktären i filmen hamnar i en spännande situationen. Där fungerar soundtracket som en förnimmelse av det som komma skall.
Tänk om man själv kunde ha en sådan effekt i livet – musik som förvarnade en för vad som höll på att hända. 
Å andra sidan har vi ju intuition som ett sorts soundtrack i kroppen. Det gäller bara att träna upp det, precis som när man lär sig spela ett instrument.