Kompressorer

Kompressorer och lufttryck i litet och stort

Kompressorer och lufttryck i litet och stort

En kompressor kan i praktiken tyckas vara en enkel uppfinning. Luften pressas först samman i en liten eller stor tank. Därefter körs den ut och driver verktyg eller stora maskiner. Skulle man släpa runt på hela kompressorn under tiden man spikar, använder sprutpistoler eller pumpar upp något skulle man snabbt bli trött.  Därför kan man ha en liten dockningsstation där man laddar verktyget med energi och sedan sätter man igång spikmaskiner, sprutar färg eller använder klammern för det vilda. 

 

Förr och nu

Det finns många saker som behöver luft. Människan har alltid hittat på finurliga sätt att ordna det. Förr i tiden använde man sig själv i första hand. Nu är det tack och lov maskiner som gäller. Det är lätt att föreställa sig hur mycket tid det skulle ta att själv blåsa upp en hel hoppborg. Efter endast några ballonger brukar ju luften gå ur den som flämtande försöker få in all luft i en pryl som ska pumpas upp. Nuförtiden finns det andra sätt att klara den biffen. Små praktiska pumpar som drivs med tryckluft. Det finns också små modeller av tryckluftskompressorer. De tar inte mycket plats och kan användas till flera arbetsmoment i ett hem.

Lite fakta om en axialkompressor 

Utanför hemmet finns det många stora produkter som behöver hjälp att drivas, repareras och servas. En tryckluftskompressor i Stockholm kan vara till stor hjälp både för privatpersoner men inte minst inom industrin. Inom processindustrin har man ett stort behov att kunna använda enorma luftmängder och stor tryckhöjning. Exempel på sådana tillfällen är vid användandet av jetmotorer och gasturbiner. De kompressorer man då använder kallas för axialkompressorer. För att en sådan ska bli effektiv måste den vara riktigt stor. Rent av enorm. De här kompressorerna har propellrar som driver luften axialt bakåt. Luften kan sedan släppas ut genom ett utlopp där bak.