Konditori

Unna dig ordentliga bakverk

Unna dig ordentliga bakverk

Fika. Det där ordet som är en av själva definitionerna av vårt land. Vi gillar att fika, och så är det med den saken. Sommar som vinter, vår som höst. Inomhus likväl som utomhus. I detta sammanhang är det nära till hands att börja kivas kring vad fika egentligen innebär. Räknas en slät kopp kaffe på eftermiddagen som fika? Ja, kanske. Den engelska betydelsen av fika är ju faktiskt coffee break, kaffepaus. Men nog vill man väl ändå ha något till den där koppen kaffe, eller te för den delen. Ett bakverk, till exempel. Gärna skapat med kärlek. 

 

Skillnaden mellan fika och fika

Det billigaste sättet att få tag på fika är att gå in på närmsta livsmedelsbutik och handla ett storpack kakor eller bullar. För vissa är det dugligt, och fyller sitt syfte. Men nog är det en helt annan sak att istället sticka in huvudet på ett bageri, känna doften av nybakat bröd och låta blicken vila på perfekta bakverk. För att inte tala om att senare få avnjuta dagsfärskt bröd eller den där kakbiten som i all sin enkelhet ändå är helt perfekt? Så, är det inte det senare man ska unna sig när det väl vankas onyttigheter?

 

 

Kvalitet för kvantitet

Nu kanske vissa vill invända att godsaker från bagerier inte är något alla har möjlighet att unna sig, delvis på grund av priset. För smakar det så kostar det – även om skillnaden inte alltid är så markant som man tror. Mellan köpebröd och bröd direkt från bagerier, alltså. En tanke man kan närma sig i det fallet är hellre gå sällan till ett bageri än ofta till en livsmedelsbutik för samma produkter. Nästa gång du är sugen på fika, ta dig ett Bageri i Huddinge som kan leverera det du verkligen är sugen på. Man lever bara en gång.