Sidohängda fönster

Ska man välja vridfönster eller sidohängda fönster?

Ska man välja vridfönster eller sidohängda fönster?

Utseende, isoleringsförmåga och underhåll är bara några av de saker man måste tänka på då man väljer nya fönster. Andra viktiga saker är pris, hållbarhet och funktion. Med funktion menar man om fönstret ska öppnas inåt eller utåt och hur det ska vara hängt. Bor man högre upp kan det vara bra med vridfönster eftersom de då blir enklare att putsa. Annars är det många som föredrar klassiska sidohängda fönster. 

Ska man byta fönster i ett äldre hus brukar det bli bäst om man väljer fönster som passar där de gamla har suttit. Man brukar också välja fönster som passar husets arkitektur och är av samma profil som de gamla. I Sverige har vi en lång tradition av sidohängda fönster och de passar nordisk arkitektur bra. Kanske beror det på att de är stilrena och minimalistiska och funkar bra i de flesta hem. 

 

image

 

Med sidohängda fönster av bra kvalitet ökar fastighetsvärdet

Sidohängda fönster finns i flera varianter, från de med en ruta till fyra rutor i rad. Det finns även sidohängda fönster med två eller tre rutor på rad med en liggande ruta överst. Det är en fönsterstil man ofta kan se i äldre byggnader och som ger fasaden sitt alldeles speciella uttryck. Fönstren har också ett fantastiskt ljusinsläpp som ger rymd åt rummen. 

Ett fönsterbyte är ett stort projekt som kan kosta en hel del. Men genom att sätta in sidohängda fönster av bra kvalitet höjer man fastighetens värde samtidigt som man får ner värmekostnaden. För att komma ner något i pris kan man handla direkt från tillverkaren, som exempelvis här: https://klarfonster.se/fonster/sidohangda-fonster.

Men det gäller att man är noga vid beställningen så att måtten blir korrekta. Om fönstren har ett standardmått brukar detta inte vara något problem. Man kan också ta hjälp att mäta av en snickare.