Italiensk restaurang

Mat och kultur på italienska restauranger

Mat och kultur på italienska restauranger

editorial

Du som inte gillar italiensk mat. Frågan måste ställas på samma sätt som Mikael Wiehe frågar sig i sången med samma namn; hur tänker du då?  När du inte förtrollas av dofterna från italienska restauranger. Hur tänker du då? 

När du inte får känslan av att befinna dig i Rom när du ser rödvinet i vinglasen på de rödvitrutiga dukarna på de små runda borden. Hur tänker du då? Hur tänker du när du inte förstår att den godaste maten serveras på italienska restauranger?

Pasta och pizza. Det är den mat vi förknippar med Italien. Idag lever vi i en så pass globaliserad värld att du inte behöver åka ända bort till Italien för att ta del av denna kulinariska matresa. Det räcker med att gå ned på stan. Det finns knappt en ort idag i Sverige som inte har en restaurang med italienskt tema. Anledningen? Det är så populärt. Det är liksom bara att kika på ciaociaoiv.com och deras meny för att det ska vattnas i munnen. 

 

Här frodas kärleken

Det är inte bara vi människor som älskar italiensk mat. Fråga bara Lady och Lufsen. Spaghetti med massa fricadelli duger lika bra åt hundar tydligen. Och romantiskt är det också. Vems hjärta smälter inte när Lufsen rullar bort köttbullen till Lady med sin nos? Samtidigt som tonerna av “Bella Notte” spelas i bakgrunden på Tony’s restaurang. Det var på denna italienska restaurang som Lady och Lufsen verkligen föll för varandr.a

En sådan historia skulle du och din käraste också kunna gå till mötes. Italiensk mat och italienska restauranger är så mycket mer än bara maten. Det är en kultur. En stämning som måste upplevas. Det är värme, kärlek, ljus och musik. Att titta varandra djupt i ögonen på en italiensk restaurang och inte bli hopplöst förälskade måste vara omöjligt.