psykolog

Har du social fobi?

Har du social fobi?

Att känna sig nervös inför att hålla en presentation på jobbet, möta nya människor eller gå på en arbetsintervju är mycket vanligt. Rädsla för att tala inför folk är fullt normalt och något som så gott som alla människor någon gång har känt. Men när rädslan och nervositeten övergår i grav ångest, panikattacker eller andra allvarliga fysiska symptom är det något som inte står rätt till. Social fobi och social ångest är en av de vanligaste typerna av psykisk ohälsa, men det finns hjälp att få.

 

Behandling genom KBT

En av de vanligaste behandlingarna av social fobi är genom kognitiv beteendeterapi, förkortat KBT. Det handlar om att aktivt bryta mönster och hitta metoder för att gradvis komma över och förändra olika beteenden hos patienten. Detta kan till exempel för den som behandlas för social fobi innebära gruppterapi, där gruppen, genom att vara just en grupp, utsätts för sina sociala rädslor och successivt kommer över dessa med guidning av en psykolog eller annan typ av terapeut. KBT kan även genomföras på andra sätt, men handlar i grunden om att utsätta sig för det som triggar ångest och gradvis lära sig att komma över detta.

 

 

Var inte rädd för att söka hjälp

Dra dig aldrig för att söka hjälp när dina psykiska besvär begränsar din vardag. Det finns en bra psykoterapeut i Malmö men psykologer och kuratorer finns över hela Sverige, och många av dem är experter på behandling av social fobi alternativt social ångest, genom KBT. Även om det känns tungt att lyfta luren eller skicka ett mail kommer det jobbiga i slutändan att vara värt det för en enklare vardag. Din psykiska hälsa är precis lika viktig som din fysiska och ska alltid tas på fullaste allvar. Prioritera därför ditt mående och ta kontakt med någon som kan hjälpa dig så snart som möjligt.