golvslipning

Golvslipning kan rädda gamla golv

Golvslipning kan rädda gamla golv

Har du gamla trägolv där hemma som börjar se både slitna, trötta och mindre snygga ut? Kanske funderar du på att byta ut dem helt och hållet? Gör inte det – överväg en golvslipning istället. Genom att slipa av gamla golv får de relativt snabbt och enkelt ett helt nytt liv, och med en bra efterföljande behandling med t ex olja eller vax kan plankorna återfå sin forna prakt och ge ett lyft åt hela ditt hem. Såväl gedigna plankgolv av trä, som parkettgolv är lämpliga för golvslipning, och många golv tål att slipas av och behandlas om upp till tre eller fyra gånger. Lite beroende på materialets tjocklek förstås. 

 

Gör det själv eller anlita en golvläggare

Att slipa golv kan vara ett relativt ansträngande och tungt arbete, men det går att göra det på egen hand om man har koll på vad man gör och har tillgång till bra verktyg. Många väljer dock att istället anlita en professionell Golvläggare. Det går i regel snabbare, och man kan känna sig 100% trygg med att det blir riktigt bra gjort. Noggrannhet och fingertoppskänsla är nämligen viktigt när man slipar golv, för att säkerställa att man får det slätt och jämnt. 

 

 

Att tänka på vid golvslipning

För att resultatet ska bli så bra som möjligt, är det viktigt att man ser till både förberedelser och efterarbete när man ska slipa golv. En slipning kan som bekant damma ganska rejält, varför det är bra att täcka över, plocka undan och stänga för så mycket som möjligt runt omkring. Använd gärna också munskydd för att slippa andas in så mycket slipdamm när du arbetar. Efterarbetet då, ja det innebär ju behandling av golvet. Obehandlade trägolv är förstås vackra, men genom att olja, betsa eller behandla med hårdvaxolja håller golvet mycket längre och står bättre emot såväl fukt som slitage.